surdeig brød

INGREDIENSER

Dag 1:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 2:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 3:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 4:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 5:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 6:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 7:
50 g  hvetemel
50 g vann
Dag 8:
50 g hvetemel
50 g vann

 

                   Dag 1: Bland 50 g  hvetemel og 50 gram kaldt vann raskt sammen i en skål til du har en jevn masse. Ha blandingen på et stort glass. Dekk til eller sett på et løst lokk, og la det stå på                      kjøkkenbenken til neste dag

Dag 2: Tilsett nye 50 gram hvetemel og 50 gram kaldt vann i glasset, rør rundt, sett på lokk og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dag 3: Igjen tilsetter du 50 gram hvetemel og 50 gram kaldt vann i glasset, rør godt rundt slik at alt blander seg. Dekk det til, og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dag 4: Bruk en liten øse eller skje og ta ut 100 gram av surdeigstarteren. Det du tar ut kan du bruke i annen bakst eller lage knekkebrød av. Bland deretter inn nye 50 gram                                      hvetemel og 50 gram kaldt vann i glasset. Dekk det til og la det stå på kjøkkenbenken til neste dag.

Dag 5: Ha i nye 50 gram hvetemel og 50 gram kaldt vann i glasset. Rør godt, dekk det til igjen, og la det stå på benken til neste dag.

Dag 6: Nå er det igjen tid for å ta ut 100 gram av surdeigstarteren. Tilsett 50 gram  hvetemel og 50 gram kaldt vann. Rør godt, dekk det til igjen, og la det stå på benken til                                         neste dag.

Dag 7: Nok en gang skal du ha i nye 50 gram  hvetemel og 50 gram kaldt vann i glasset. Rør godt, dekk til og la det stå på benken til neste dag.

Dag 8: Nå nærmer det seg. Ha i nye 50 gram  hvetemel og 50 gram kaldt vann. Rør godt, dekk til og la det stå på benken til neste dag. Vær lit obs på at du kanskje må bytte til et

større glass, sånn at ikke starteren bobler over.

Dag 9: Du vil nå se at starteren din bobler og er tykk og fin. Syns du det er lite aktivitet, kan du gjenta prosessen en dag til. Ha den over på et rent glass, og gi gjerne surdeigen et navn.

Starteren kan du oppbevare i kjøleskap, eller på benken. Oppbevarer du i kjøleskap bør du mate den ca. 1 gang per uke. Har du den på benken kan det være lurt å mate ca. 1 gang om dagen.

Skal du bake med den må du lage en aktiv starter. 

 

Før du kan sette selve brøddeigen, må du blande starteren din til en aktiv starter. I denne oppskriften trenger du ca. 100 g aktiv starter, og dersom du lager en 1:1:1 blanding, bør du blande ca.40 g starter, 40 g vann og 40 g mel.  

Det er viktig at starteren kommer skikkelig i gang før du bruker den i brøddeigen. Du bør lage den aktive starteren minst 4-6 timer før du skal sette deigen. Hvor lang tid det tar, avhenger litt av kvalitet på surdeigen din og temperatur, men når den er ca. dobbel størrelse, bobler og er tykk og fin, kan du starte bakingen.

 

 

 

  • 480 g vann (< 28 °C)
  • 150 g aktiv surdeigsstarter
  • 300 g hvetemel
  • 150 g fullkornhvetemel
  • 150 g lettkokte havregryn
  • 12 g salt
  • 2 ss lettkokte havregryn til topping

 

 

 

 

 

Stek brødet i forvarmet ovn på 220 °C i ca. 30 minutter til det har fått en gyllen og fin skorpe. Bruk gjerne et steketermometer for å sjekke om brødet er ferdig. Det bør ha en kjernetemperatur på 98 °C før du tar det ut. Avkjøl på rist.

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg