En helt

Avido….. “gutten” fra slummen i Afrika, mitt idol. Så mange riktige tanker og gjerninger! Selv om han har fått sjanse til å bli berømt og tjene penger så glemmer han ikke hvor han kommer fra. 

Han kjempet for å få en utdannelse, utholdenhet og litt flaks.. men han greide det!! 

Født og oppvokst i slumbyen Kimbera, tror det er den største slumbyen i Kenyas hovedstad. … og det sier jo litt! En slum hvor ikke mange blir eldre enn 30 år. 

Avido har blitt i slummen og jobber derfra… skaffer arbeidsplasser og håp til mange. Han som jobbet 3 år for å skaffe nok penger for å fullføre grunnskolen….. og da var ha vel 13/14år gammel. 

En hverdagshelt….. og ganske snart en kjent designer….. 

På samme planet???

Nytt bråk i NAV!!!! JAU… JAU

Arbeids og inkludering ministeren sier at man alltid skal bli møtt med forståelse og respekt fra Nav……. jau glekk!!!!!!!!!!! Heldigvis så er det ikke ofte jeg har hatt behov for hjelp fra Nav, men forståelse og respekt er absolutt ikke det jeg har blitt møtt med….. og jeg er faktisk ikke kravstor og ikke urimelig. Akkurat denne saken gjaldt sykemeldte arbeidstakere! 

Men jeg tror faktisk at NAV og ministeren ikke er på samme planet. Og selvfølgelig…. nav benekter jo som vanlig at dem er urettferdig og stort sett uten respekt i møte med mennesker. Hvorfor ikke spørre det “vanlige” menneske om hvordan dem blir møtt i NAV systemet?  Kanskje ministeren blir litt overrasket?? Eller så er det mulig at Nav har sin egen tolking av “respekt”…????? 

 

Har ikke problemer med jul, påske og…..

Unge venstre vil fjerne “helligdager/feriedager” som vi har i forbindelse med religiøse hendelser. Og mener det er fornuftig fordi kirke og stat har skilt lag……. for sånn ca 10 år siden!! 

Er ikke Norge et kristent land??? hmm… ja jeg bare spørr… 

Men ikke for det, jeg kan godt gå med på at alle “helligdagene” forsvinner. MEN….. jeg mener at da bør dem forsvinne!!!!!!  Ikke som ett tillegg til Di 25/30 feriedagene vi har!!!!  Har du ikke ett forhold til jul, påske eller pinse… da har du ikke behov for di fridagene…. så da må det jo bare kuttes!!!!! Så får du søke permisjon om du føler for å feire jul, påske eller pinse…… eller ganske enkelt føler for å følge en tradisjon.!!!!! 

Jeg er ikke enig med unge venstre! Jeg mener det kan være verd å ta vare på tradisjonene vi har. 

Men jeg har ingen problemer med å jobbe både jul, påske og pinse….. det har jeg allerede gjort mange ganger?

Follow my dreams??

Ahaas….. endelig begynner det å føles  som vår for meg også!  Vet ikke helt hvorfor, men denne vinteren har liksom sittet helt i ryggmargen….. lenge…. Det er kanskje “coronna” situasjonen jeg sliter med ennå???  Man har jo blitt folkstygg i denne tiden!!! Nå er ikke jeg verdens mest sosiale person…… men jeg liker mennesker og jeg liker å omgås dem…. på mine vilkår!!!! Nå merker jeg at jeg tenker…… “er det virkelig nødvendig”…… Nåja… det kommer seg vel. 

Når jeg ikke gidder å være sosial, så skulle man tro at jeg kunne være litt husmor aktig… men nei! Har ikke ork!!! Vinduene skulle vært vasket…… kunne vært greit å se solen!!!  Skulle ha ryddet bort vinter klær og slikt…. men nei… jeg gidder rett og slett ikke.! 

 

 

 

Skulle egentlig ha giddet å ta en tur ut i naturen, det pleier alltid å få meg på riktig spor igjen. Bortsett fra det å bli husmor aktig, vaske gulv og vinduer er liksom ikke min ting.. 

Noop…. jeg går ut!!!!! 

Så får vi se hvor skjebnen fører meg!! 

 

Green card…..

Ingen skal få meg til å tro at det handler om “kjærlighet” disse “postordrebrudene/brudgommen!! Og gjerne 10 – 15 års alders forskjell… joda jeg tror nok at noen av dem faktisk kan få et forhold som overlever og kanskje til og med blir bra,men det krever  ærlighet. Og det det ofte er lite av…… på begge parter…… er ærlighet. 

Jeg kjenner ingen damer som har hentet seg en postordre brudgom. Men jeg kjenner noen menn som har hentet seg en brud, og felles for dem alle…. som jeg kjenner til….. er løgnene… eller mangel på sannhet fra alle parter!!!!!   Og om en av partene er “forelsket” så går det ofte galt! Jeg forstår faktisk den parten som ønsker seg et bedre liv….. vi alle vil vel ha det. Men hvorfor ikke bare være ærlig om det, det finnes dem som sier ja takk til det også. Og et forhold bygd på ærlighet kan fortsette til kjærlighet?? men la oss være ærlig om noe annet også……. det finnes ett tonn av “syke gamle gubber” som ønsker seg ei trofe brud. Jeg har ikke noe til overs for dem!!! 

Men at lekre unge kvinner(eller menn) blir så fantastisk forelsket i en langt eldre mann(eller kvinne) at dem forlater hele livet, venner, familie og alt for kun kjærligheten…… nope…. det tror jeg ikke!! Der er et ønske om et bedre liv… og noen ganger så er “partneren” bare et middel for å få det. 

Jada….. jeg er vel kanskje dømmende!!!!! Det er bare det at jeg tror at med ærlighet…. Så blir alt litt bedre….. 

 

Negativ….. eller

Jeg er typen til å alltid tenke på  alt som kan gå galt. Men jeg øver på å kunne tenke på alt som kan gå rett,…… det er ikke lett! 

Og når hodet først begynner å surre med alt det gale som kan skje….. ja da må det jobbes… i hodet!!  Jeg kan nok fremstå som en som alltid er positiv, men det er fordi jeg jobber konstant med tankene mine, og av og til går det for langt den positive veien?

For meg og min psyke så er nok den litt overdrevet positive det beste.!! 

Lørdag og fritids syssel….

Begynn med å varme opp melk/vann og margarin. Husk nå at jeg sier varme opp, ikke koke!! 

Jeg bruker alltid 50/50 melk og vann, men du kan bruke bare melk eller bare vann om du ønsker. Margarin så kan du bruke plante margarin eller smør….. ditt valg! 

Vei opp alt det tørre, så har du noe å gjøre mens du vente på at melk/vann skal varmes opp. 

Salt og sukker…… ikke kutt ut disse to! Viktig for smak…. men også viktig for gjæren sin jobb!! 

Sammalt hvete grov. 

Hvetemel. Jeg har ikke riktig alt hvetemelet i det tørre, levner litt….. ser om deigen blir fast eller løs. 

Gjær på toppen av det tørre. Og jaaa….. jeg bruker tørrgjær!!!!!  En fantastisk oppfinnelse? ikke bare kan den oppbevares lenge, den tåler også mere varme enn fersk gjær.

Ett egg! Hjelper på hevingen, så man ikke trenger så mye gjær. Og egg inneholder masse vitaminer og mineraler…… og det er alltid bra!! Men kan kuttes ut om du føler for det! 

Melk/vann og margarin blandingen tømmes over det tørre….. så rører du!!!! Jeg pleier ikke å bruke kjøkkenmaskin…. med mindre jeg skal lage store mengder, men det er helt opp til deg!!!!! Ikke feil å bruke maskin…… men greit å bruke hand makt, så får man trimmet grevinne henget også?

Når du rører så ser du om du må ha resten av melet i, du vet…… det du målte opp men ikke hadde sammen med det tørre!!!! 

Deigen skal være fast men litt klissete….. 

Så skal den heve i ca. 30minutter. Legg et kjøkken håndkle eller plastfolie over. 

Du ser godt om deigen har hevet?

Trill ut…. hvor mange??? Tja det kommer ann på hvor store du lager dem?.   

Så kan dem heve i ca. 30minutter til. Slå på ovnen, så varmes den opp i mellomtiden

Jeg bruker over/under varme og 225 grader, det funker med min ovn…. du kjenner kanskje din?? Prøv deg frem….. dvs… følg med når du steker første brettet, så vet du helt med neste. 

Slettes ikke perfekte å se på….. men gode ble dem?

oppskrift:

1 liter melk/vann

150 gr margarin

2ts salt

2 ts sukker

1400gr.hvetemel

150 gr  Sammalt hvete

50 gr gjær

1 egg

Penger kan løse mye…..

Passproblemer……. eller…… alvorlig syk…. har du penger så kan det stort sett løses….. 

Ikke missforstå jeg er ikke misunnelig på pengene dine! Jeg er bare lei av at det skal være så dyrt å være fattig!!!! Klarer man ikke å betale regningene sine i tide=da blir det dyrere….. så da er det en annen regning så må vente….. og bli dyrere….. en evig runddans! Og igjen… ikke missforstå……. jeg ønsker og skal betale regningene mine…… skulle bare ønske at det ikke hele tiden ble vanskeligere og vanskeligere…. 

Jeg har valgt bort både lege timer og tannlege timer for å betale regninger….. unødvendige regninger????   jeg syns ikke det… regninger for tak over hodet, litt mat på bordet. Jeg har en ting jeg jeg betaler for som du kanskje syns er unødvendig……. Jeg har en gammel bil!!  Jeg prøver å ha den så lenge jeg kan… dvs… til den må på verksted…. Denne gamle bilen gjør det mulig for meg å beholde jobb nr. 2. Jobb nr. 2 er alltid helg eller helligdager…. så ganske ok betaling….. men jeg må ha bil for å komme meg….. litt for mange mil for å gå… buss?… nei…. Ikke helg og helligdager…. Så jeg er i følge nav…. litt råflott der…. men helgejobben min betaler for bilen og litt til… jojo.. kutte ut bilen så har jeg i følge nav mere å betale på gjeld…… men.. da har jeg ikke helgejobben!!!!!  Og det er ikke bare, bare å få deltidsjobb nærmere!!!!! 

Vi er en ansvarlig familie….

Leste en artikkel i VG om en små barns familie som hadde fått betalingsproblemer……. noe som dem desverre ikke er alene om nå til dags. En ansvarlig familie…… ja…. det er “jeg” også….. men alikevel…… 

Det er av og til for mange ting du faktisk ikke kan kontrollere….. samme fan hvor ansvarlig du er….. Og hjelp fra nav….. glem det… ja om du fremdeles har litt kamp i deg…. og puster…. NAV hjelper ikke! Mulig at du får hjelp om du har tid og krefter til å oppsøke nav, lese deg opp på alle mulige rettigheter, om du er sterk og ikke allerede nedbrutt av å kjempe. Og har du en, to, tre jobber for å prøve å betale…… da har du ikke nok timer i døgnet for å få hjelp av nav….. 

Glem nav….. 

Sjokoladedrøm…..

Når du nå er på Helgeland så kan også sjokolade drømmen bli oppfylt. 

Heidis sjokoladedrøm er kanskje en av verdens minste sjokolade fabrikker

Hos Heidi på sjokoladebrygga finn du alt, hyggelig vertskap, flott natur og himmelsk sjokolade. 

Dønna er en av mange øyer på Helgeland, og Dønna er navnet både på øya og kommunen. De tre største øyene i kommunen er Dønna, Løkta og Vanved. Det aller flotteste å gjøre på Dønna er å gå opp på Dønnamannen (858) en sommer kveld, vente til midnattsolen er fremme……… da kan man godt tro at Gud har skapt alt dette vakre.! Ønsker man ikke en lengre fjelltur, så er Åkvikfjellet eller Dønnesfjellet gode alternativer. Opp til Dønnesfjellet gå det både tursti og bilvei opp på fjellet. 

Dønnes kirke som ligger ved foten av Dønnesfjellet er en unik middelalderkirke og verd et besøk.  Dønnes gård ligger like ved kirka og har også en fascinerende historie. Det tilbydes guiding både på gården og i kirken. 

På Glein finner du Nord-Europas største steinfallos, et 1600 år gammelt fruktbarhetssymbol av marmor. Gammel sagalitteratur forteller at det var vanlig å ofre til steinen for å oppnå fruktbarhet og rikdom, så… kan være vært et forsøk! Men jeg må si….. jeg har ikke fått noe rikdom….. men kanskje rikdom ikke bare var penger på 1600 tallet….!!!!! 

 

Fra Dønna så er det bru over til et annet eventyrrike…… Herøy!!