kontant betaling…..eller…….

I Norge så heter det så fint i loven at du skal ha mulighet for kontant betaling. Men flere og flere finner “smutthull” for å unngå det. Og joda…jeg skjønner….det er tross alt enklere med betaling med kort. Men loven sier fremdeles at du skal ha mulighet til å velge kontant betaling!!!!    Så kom korona……..og selv om minimalt med smitte gikk an å få gjennom penger så ble det lagt til rette for at flere burde betale med kort, men ennå så står det at du skal ha valget for å betale kontant. 

Dyreparken i Kristiansand er en plass som (etter min mening) burde legge til rette for kontant betaling. Ganske enkelt fordi det er en park rettet mot barn, og barn syns det er stor stas å få lov å betale med sine penger. Så legg til rette for kontantbetaling der barn ønsker å kjøpe ting 🙂

 

For bedrifter så er det best om alle betaler med kort fordi……det krever mindre jobb, det blir mindre feil, mindre sjanse for å bli ranet…….så jada jeg forstår dem også. Men jeg ønsker ikke et kontant løst samfunn fordi da utelukker vi noen grupper fra samfunnet. Og  jeg tror at det er enklere å lære pengenes verdi om du faktisk har pengene i hånden!!!  Men det er bare min private tro!

Penger er innenfor samfunnsøkonomi alt som oppfyller tre krav — at det fungerer som byttemiddel, regneenhet og verdioppbevaringsmiddel

Kontanter er penger i fysisk form og består av mynter og pengesedler.

 

Forbrukere (men ikke næringsdrivende) har alltid rett til å betale med kontanter hos selgeren. Man kan altså ikke nekte å selge noe til en kunde fordi han vil betale med kontanter.

Plikten til å ta imot kontanter gjelder bare på selgers forretningssted. Når betaling skal skje samtidig med at varen eller tjenesten blir levert, er det ofte på selgers forretningssted.

Når forbrukeren har rett til å betale med kontanter, gjelder retten alltid for norske kroner. En butikk kan altså ikke kreve at kunden betaler i euro eller dollar.

 

Virksomheter som yter helsehjelp og som krever betaling fra pasientene, plikter å ta imot kontant betaling.

Før frokost…

Det regner nå sånn tidlig på morgen. Lukter friskt og godt! Naturen trengte nok litt  vann etter flere dager med varme. Det bare irriterer meg at jeg ikke sjekka yr i går kveld før jeg hengte ut klær til tørk. 

Men men…… Nå er det avgårde til jobb, blir en lang dag i dag, sommer, ferie, ferievikarer og sykdom. Gleder meg til det er min tur til å ha ferie? og jeg er  glad for at jeg ikke har noen planer ferdig spikret, det kan se ut som om det blir bra med bare full avslapning. 

På ville veier…

USA er på ville veier! 

24 juni forsvant retten til fri abort! Hva er neste steg for di konservative?         Retten til ekteskap…. selv om man er av samme kjønn?  Retten til prevensjon? 

Har USA intensjon og ikke minst kapasitet til å ta seg av alle barna som vil bli født fordi abort ikke blir ett alternativ?   Joda…. Jeg mener også at all liv er verdifull og man  ikke skal ta liv…. men av og til så må man bare være realistiske! Og sannheten er at ikke alle barn blir født til kjærlighet, alle barn er ikke laget med kjærlighet……. 

Nå når USA verner så høyt om det ufødte liv……. vil dem da verne like høyt om det fødte liv???  For der mangler ressurser, ikke bare i USA ….. også i Norge! Å ta vare på barna som havner utenfor, å gi dem et verdig liv, utdannelse……. 

Dette er en til ting for å holde “fattigfolk” nede…… rike mennesker kan alltids betale seg ut av problemene…….. lurer på hvor lang tid det tar før Norge følger etter?  For la oss innse det…. at for noen så er alt som kommer fra USA fantastisk…… 

 

Halvparten av dem som ønsker abort(i USA) lever under fattigdoms grensen. Og flertallet av dem kommer fra minoriteter. 

 

Nå pleier ikke jeg å tro så mye på konspirasjonsteorier……. men det er kanskje noe sannhet i det at… skal du bli “hersker” så må du ha noen å herske over! 

Det som irriterer meg grenseløs er at det alltid skal gå utover barn og kvinner… alltid!! 

 

To døde……

To døde…. flere skadde. Skudd avfyrt i “lille” Oslo.

Jeg kan ikke hjelpe for det, mitt hode sier at slike overskrifter er i amerikanske aviser! Men denne gang var det i Oslo….. vi som har så strenge våpenlover……. Hva er det med mennesker som bestemmer at andre ikke skal få leve? Man tenker ofte at her må det ha”rablet” for gjerning mannen. Men hva hvis ikke? Hva om det ikke har “rablet” for ham? Det skremmer meg! 

Du har aldri noen rettighet som tilsier at du kan ta andre menneskers liv…. aldri!! 

Men det gir et håp for menneskerasen når sivile faktisk hjelper di skadde. 

Bortskjemt?

Jeg skal snart ut på ferie, har ikke råd til noen sydentur…… har ikke råd til Norges ferie…. men jeg skal ha ferie og det er slettes ikke synd i meg. Jeg har aldri hatt råd til å reise på ferie hvert år, og jeg har en normal jobb med normal inntekt. Ja normal inntekt etter dem jeg sammenligner meg med, ikke normal etter visse politikeres tall. Jeg tror ikke det er det normale å reise til Syden hvert år, da har du god råd. Når ble det “fattesligt” å ligge i telt? Så fremst det ikke regner så syns jeg at teltturer er fantastiske. En fjelltur på noen dager, ligge i telt, fiske i fjell vann….. herlig?

Vi har en fantastisk natur i Norge! Utnytt det! La ferien bli en tur i naturen, trenger ikke å koste så mye og du får en helt fantastisk ro inn i deg. 

Og er du riktig heldig så har du naturen like utfor døra. Ta en sjanse på noe annet…… 

Guds frie natur

Guds frie natur. Så vakkert, som balsam for sjelen. 

Grønne sommerenger så langt øyet kan se… 

Årstidene møtes på toppen… 

Fjell vannet er så klart og rolig at fjellet speiler seg i det. 

Ett telt, sovepose, litt mat….. og jeg kan føle friheten…… 

 

Du…

Du….. ikke gi opp! Ikke la dem forandre deg! Du er verdifull som du er. Du er helt unik! 

Du…… vi har så mange ting å være takknemlige for, vi må prøve å huske dem når livet butter i mot. 

Livet er hardt og urettferdig, men også godt og med mye kjærlighet…… vi må bare finne det gode… 

Du….. Vi finner det gode…… 

 

Søndag

En fottur til et perfekt område er akkurat passe bra for toppetasjen min idag. Å bare sitte helt stille og høre elven fosse forbi, fuglene jubler og vinden rister mildt i trærne. Det er balsam for sjelen! 

Ha en flott søndag ?

 

Kun eliten som teller…..

Så var det glemt! Pandemien er over (fra styresmaktene side). Etterdønningene er store!! Men nå er det ingen som bryr seg! Heltene er tilbake i gammelt trav….. ingen klapper lengre… nå får du klare deg alene!! 

Det har vært mye blest om krigen i Ukraina, og det er bra på mange måter. Det er en unødvendig krig og så mye lidelser. Men igjen ser vi det……. det er fint å ha noe å skylde på…….. matpriser, strømpriser og drivstoff priser…… alt legges på krigen i Ukraina….. men igjen så er det “vanlig” folk som rammes. Og  som med pandemien….. dem som fra før hadde penger sitter fremdeles der og skummer fløten. 

Det vil vel alltid være noen som tjener seg rike på andres ulykke, men jeg blir irritert når dem som skal sørge for likhet…… det er dem som står først i køen for å gi dem som har mye mere. 

Se bare på dem på Stortinget…… kan ikke bli enige om å gi minste pensjonistene et ærlig løft fra fattigdom……. men at dem selv skulle få et stort løft, der tok det vel dem ikke mere enn 5 min å bli enige. Og jeg for min del har vanskelig å se nødvendigheten for at dem på Stortinget skal ha så stort lønnshopp, det er ingen andre “arbeidere” som har så mye “tilrettelagt” og “spesial” avtaler som dem. 

Jeg hører det jeg også…… hele tiden “vi må løfte i flokk”…….. “dere må ikke kreve så mye, vis solidaritet” 

Det er en ny elite i teten….men opplegget er det samme som det alltid har vært. For å komme på topp må du trampe på noen… og for å kunne bli på toppen, så må du sørge for at noen forblir på bunnen. Pengene styrer…….. best å holde dem i “familien” 

 

Jeg lurer på…..

Ahaa……endelig lørdag….. og fri helg. Har egentlig masse jeg skulle ha gjort, men kroppen føles helt nummen i dag. Tar det helt piano ei stund nå og ser om jeg kan lure frem litt ork. Må egentlig starte å gjøre litt, for det kan bli lenge til neste frihelg!! Ferie og fri er herlig……. men noen må også jobbe. Neida jeg får ferie jeg også, men alle skal ha ferie. Når man jobber i bedrifter som har full fart 7 dager i uken og aldri stenger, da sier det seg selv at ikke alle kan ta ferie samtidig. Og med mindre ferievikarer å få tak i, og egentlig mindre personell i utgangspunktet… da kan det bli tøft fremmover! Så er det jo også slik at vi ikke alle er like tøffe i kropp og psyke når det koker rundt oss… da kommer sykemeldingene…….. og enda tøffere for dem som ennå står på. 

Egentlig rart at etter covid så ble det helt plutselig mye mindre fagfolk og ferievikarer å få tak i!  Hvorfor?  Hva er forandret?  Dårlig lønn og full trøkk har vi alltid hatt, og dette er ingen privat bedrift. Nytter ikke å reklamere for sikker jobb og bra pensjon lengre…… Nåja…. bra pensjon?  Jeg er vel “sannsynligvis” enten ufør eller død før pensjons alderen nås!!!!! Og ungdom som begynner i bransjen nå når vel ikke pensjonsalder før dem blir 70 år! Så dem er kanskje smarte enn oss?  

Men til tross for full fart, dårlige fremtid utsikter og enda dårligere lønn….. jeg stortrives!

Min alderdom blir nok ikke slik at jeg kan reise til varmere strøk når jeg vil, eller beholde hus….. nei….. men vi får leve i dag! For er det en ting livet har lært meg så er det at vi aldri vet morgendagen!!