Helt himmelsk

Jeg har kanskje gitt utrykk for at jeg ikke liker matoppskrifter på blogg, eller kanskje at jeg ikke liker mat. Vell…feil begge antagelser! jeg elsker mat …både å lage og å spise 🙂  Men jeg synes det er i overkant av mat oppskrifter på blogg.no. Jeg er også “i min omgangskrets” kjent for å være litt på “hugget” motstander av vegetarmat. Altså jeg har ingenting i mot vegetarmat , eller vegetarianere……..bare slutt å prøve å frelse meg!!!!!!   Men i går var jeg hos ei venninne og fikk servert ei helt himmelsk god gryte………og selvfølgelig så var det ei vegetar gryte.

Den ønsker jeg å dele med dere. Dette er ei sånn gryte som det er lurt å begynne å tenke på dagen før, du må ikke…men lurt

 

 

Chana masala

Porsjoner 4

INGREDIENSER

 • 1 ss hel spisskummen

 • 1⁄2 ts korianderfrø

 • 8 stk hele pepperkorn

 • 1⁄2 ts sennepsfrø

 • 3 fedd hvitløk

 • 1 stk chili (gjerne grønn om mulig)

 • 3 cm fersk ingefær

 • 1 stk gul løk

 • 2 ss garam masala

 • 1 ts gurkemeie

 • 2 bokser hakkede tomater

 • 2 bokser kikerter (500 gram ikke medregnet lake)

 • 2 never spinat

 • 1 ts salt

 • Pepper

 • Tilbehør
 • Ris

 • Koriander

FREMGANGSMÅTE

 • Rist spisskummen, korianderfrø, sennepsfrø og hele pepperkorn i en varm og tørr panne. Når det begynner å ryke litt av krydrene kan du ha de over i en morter. Støt krydrene slik at du har finpulverisert krydder.
 • Skrell hvitløk og ingefær. Del ingefæret og chilien opp i mindre biter. Ha hvitløk, ingefær og chili i morten og støt det sammen med krydrene. Resultat skal bli en tykk currypaste. Du kan også tilsette bittelitt olivenolje om du synes det blir tørt. En liten matmølle (hakkebollen til stavmikseren) kan sikkert også brukes.
 • Rens og kutt opp den gule løken i små terninger. Surr den i en god klunk olivenolje, til den er blank og myk. Tilsett så currypasten og la den frese sammen med løken i to-tre minutter.
 • Tilsett så gurkemeie og garam masala og bland godt i blandingen. Du vil kjenne en deilig aroma bre seg rundt i kjøkkenet av alle krydrene. Bland inn de hermetiske tomatene og la gryten koke i 20 minutter. Jeg kokte den med lokket av, slik at den blir litt tykkere i konsistensen.
 • Mens gryten koker passer det fint å koke ris etter anvisning på pakken. Når risen er ferdigkokt kan du røre inn bittelitt gurkemeie og/eller tørkede chiliflak om du ønsker.
 • Ha kikertene over i et dørslag, og skyll de godt i kaldt vann til det slutter å skumme.
 • Når gryten har kokt i cirka 15 minutter kan du ha i kikertene. La gryten koke videre frem mot servering. Ha i et par never med spinat, og smak gryten til med salt og pepper. Spinaten vil i løpet av et minutt eller to falle sammen og gryten er klar.
 • Server chana masala i en dyp tallerken eller skål, sammen med ris og et dryss av fersk koriander. Håper det smaker!

 

 

 

 

Glemte helt å ta bilde av risen, men det ble lekkert med gul ris 🙂

Jeg er rik på natur og frihet

Laksenæringen permitterer og millionærene flykter utenlands. Er det bare grunnrente skatt som er problemet??
Grunnrenteskatten er altså skatt på avkastningen av å benytte seg av våre felles naturressurser…..ja du leste riktig! det er våre felles naturressurser, jeg og du eier dem også!

Petroleumsnæringen og kraftbransjen har allerede en slik skatt, hvorfor ikke laksenæringen?

“Utvalget som foreslo grunnrenteskatt på havbruk i 2019, viste til at lønnsomheten i havbruk var 3-4 ganger høyere enn i industrien. Det er liten tvil om at næringen har evne til å bære en høyere skattebyrde enn de gjør i dag.”

“Begrunnelsen for å innføre grunnrenteskatt på havbruksnæringen er at næringen fram til nå har hatt gratis tilgang til våre felles havarealer til produksjon. I tillegg til dette har staten delt ut konsesjoner, eller havbrukstillatelser, gratis eller billig til selskaper som driver fiskeoppdrett. Lønnsomheten av dette er svært god.”

 

Dem har fått bruke natur ressursene, har mennesker som jobber for dem……..men å gi noe tilbake sitter fryktelig langt inne for enkelte firmaer. Når sant skal sies så er det ikke alle, noen av laksenærings bedriftene har gitt masse tilbake til lokalsamfunnet og gir store bonuser til ansatt ved vellykkede år. Men dem har nok selv til salt i grøten og vell så det!!

Har dette blitt et samfunn hvor kun dem som klarer å “karre” til seg masse penger har livets rett???  For meg virker det som om det er dit vi er på vei. Selv politikerne evner ikke å se verdien i mangfoldet. Dem evner ikke å sette seg inn i hvor skoen trykker hos “vanlige” folk.

Jeg vil ikke være med på dette reset…….nå har jeg jo ikke masse penger så man kan vil kalle det en grunn….  kanskje er jeg bare misunnelig på di rike og vellykkede?  kanskje!  Men jeg tror faktisk helt lengst inne i mitt hjerte, at jeg er like mye vært som menneske som dem med flott hus og masse penger.

Men sannheten er jo en helt annen……vi er ikke like mye vært……..ikke i dagens samfunn………jeg ser og hører det hver dag…..

Penger og velstand er det som betyr noe!  Og for dem som sier noe annet…….se deg rundt ! Prøv å følge med…...klasseskillet er veldig merkbart!!

 

på lørdag er det den internasjonale mannsdagen

Den skal bidra til å synliggjøre menns likestillingsutfordringer i samfunns- og arbeidsliv. Denne dagen er ikke like godt etablert som “kvinnedagen” men er vel så viktig.

For selv om vi kvinner tror at for menn så er alt helt greit når det kommer til likestilling..så er det faktisk ikke det!

Menn møter faktisk også utfordringer på områder som familie, fritid, helse, vold, utdannings- og arbeidsliv, pensjonistliv, integrering og skeives levekår.

“Menns psykiske helse er et viktig tema som kan ha store samfunnsmessige konsekvenser. Menn er kraftig overrepresentert på selvmordsstatistikken: I 2021 tok 482 menn livet sitt, dvs. tre av fire selvmordsofre var menn. Ikke siden 1990-tallet har tallet vært like høyt.”

Når man snakker om likestilling så blir det ofte vinklet til at det er “kjærringer” som bare skal ha lik betaling og ingenting annet. Men likestilling er da så mye mer enn lik betaling for jobben, selv om det også skulle være en selvfølge….samme jobb= samme betaling.

Skulle vel egentlig også hatt likestilling for fattige og rike som for kvinner og menn. En lik behandling av alle om dem er kvinner, menn, fattige eller rike. Der har nok offentlige kontorer mye å hente…..ups..det er min mening i møte med enkelte kontorer!!

Mat & strikk??

Det er egentlig ikke så mye engasjerende å lese på blogg.no i disse dager. Det går mye i mat og strikkeoppskrifter, joda jeg kan like det også…. men oppatt og oppatt..? Så tok jeg en titt på megselv…… nei… ikke mye engasjerende skriving her…. omentrent ingenting her!!!

Men det er jo så mye man kan engasjere seg i…. hvor ble gnisten min av??

Hva syns du om blogg.no i disse dager???

Hva skal til for å få gnisten tilbake?

Må det provoserende små jenter til med kles og sminke blogger, eller kan vi 50+engasjere oss i mere enn mat og håndarbeid??

Å nei… jeg er ikke noe bedre jeg…….. Det er mye som rører seg oppe i hodet mitt men å få det ned på bloggen….. det er ikke alltid like lett. Og så må man jo ha lesere! Kanskje er det slik at hele denne bloggverden virkelig liker å lese om mat og strikking?? Vi bryr oss ikke om annet i vår boble. Har det trykt og godt i vår egen verden og driter jamt i dem andre. Dem andre er så langt borte….. angår liksom  ikke oss……

Matkøene blir lengre og lengre…… strømmen lurer ennå…… matprisene er nesten i taket…. ja nesten… bare vent og se.. februar-mars så dunker prisene i taket!!!!

Folk med penger rømmer landet…… ønsker absolutt ikke å dele! Nei det hadde kanskje ikke jeg eller ønsket om jeg hadde mye penger. Jeg ønsker virkelig jeg hadde vært annerledes……. men helt ærlig….. jeg vet ikke!!

Historien til oss mennesker gjentas ofte, og ved kriser så rømmer di med penger, og vi vanlige sitter igjen. Men klarer vi å vise solidaritet med dem under oss på rangstigen? Egentlig så er vi vel like egoistiske som dem som drar……

Det er egentlig ikke bare millionærer som kan lage arbeidsplasser…… det var ikke millionærene som bygget opp landet… Absolutt ingen kan gjøre noe slikt alene…. Men i historien så har vi også vert her før…… det er nå “vanlige” folk bør passe på så vi ikke blir stående med lua i hånden og beklage for at vi står på krav. Det er vi som bestemmer veien videre…..!!!

Vi må nok opp og sloss….. ikke bare sloss for oss selv…… vi må sloss for at Norge skal være et land som alle kan leve, og at alle kan leve under verdige forhold!!!

 

 

 

Dritt dag

I dag tenker jeg det blir en dritt dag. Mitt nederlag kommer i offentlig skue. En ting er å takle dine feil og bommerter privat, men når alle får vite… da er det tungt!

Men det er bare å stå i stormen!

Nå har vi hatt nederlag på nederlag og dårlige beskjeder og opplevelser… i lang, lang tid…. da krever det faktisk litt å stå i det. Og så har du jo selvfølgelig alle som skal fortelle meg hvor dum jeg er som gidder å stå i det!!! Alle disse bedrevitere som alltid vet best….. om andre!!

Jeg tok et valg for noen år siden….. jeg viste jo ikke at det skulle bli så tøft!!!! Men jeg tok valget…. og jeg står for det ennå!!!

Nå trenger vi mange positive tanker så vi kommer oss på beina igjen….. sender du oss noen??

Jeg velger fortsatt å tro på oss og at det snart skjer noe positivt.