Fårikålensdag

På torsdag er det fårikålens dag og da blir det fårikål.

Jeg har dessverre inntrykk av at den yngre garde ikke er så “glad” i får i kål, synd det for det er en enkel og god middag.

Det er veldig enkelt: lam, vann, salt, pepper og hodekål .

  • 1,5 ss hel sort pepper
  • 1,5 kg hodekål, i tynne båter
  • 1,5 kg fårikålkjøtt
  • 2 ts salt
  • 4 dl vann
  • 2-3 stk. potet pr. pers.

Legg kjøtt og kål lagvis, hell på vann og ha i krydder. Og la det små koke i 2,5-3 timer. Bruker du sau eller årsgammelt lam må det ha litt lengre koketid.

Et lite tips er å “riste” pepperkornene i en varm panne  først, det gir en ekstra bra peppersmak.

 

Noen ønsker en litt fyldigere fårikål , og da strør du bare litt hvetemel mellom lagene.

Og noen sverger til løk i får i kålen……1-2 løker i en slik oppskrift, skjærer i tynne båter og legger lagvis med kålen.

 

 

 

 

 

 

Liv og helse?

Hvorfor er det verdens undergang når lærerene blir utsatt for tvungen lønnsnemnd??   Dem måtte jo se den komme. Har lærerene blitt utsatt for tvungen lønnsnemnd før??

Helse personell kan nesten ikke tenke streik engang før nemda kommer på banen. Og det virker ikke alltid like rasjonelt……..

Det er et kraftig middel når dem bruker… fare for liv og helse.

Det skulle vært lov å bruke “fare for liv og helse” i forhold til regjering og storting når dem vedtar lover som gjør nettopp det…. går ut over liv og helse!  Men der er det desverre ingen nemd som vurderer liv og helse….. ikke for andre enn høytstående medlemmer i samfunnet i så fall.

Men nå mener også jeg at lærerene fortjener bedre lønn… som også ansatte i barnehager, sykepleiere, helsefagarbeidere, leger…. ja egentlig alle som jobber med mennesker i sårbare situasjoner. Selvfølgelig fortjener dem bedre lønn, dem har alle en samfunns nyttig jobb.

Men nei….. i helse Norge sitter dem med best lønn i toppen av helseforetakene, og kjører alt på ræva…. en etter en!!! Det burde blitt stoppet for lenge siden for der er det  stor fare for liv og helse…… men nei!!! For du skjønner….. Dem er på toppen, kan ikke røres, trenger ikke holdes ansvarlig for noe…… Dem bare skyver ansvaret nedover i systemet når ting “eksploderer”

 

Kan aldri gjøre alle fornøyd…

Tonje Stensland er fadder på David Toskas barn. Jeg synes det er flott !!!! Men jeg ser at her kommer gamle fordommer opp……skomaker bli ved din lest…..
Det er da faktisk ikke barnet som har ranet en bank !!!
Og har ikke Toska sonet sin dom? Men det er vel det som er stemplet i pannen hans. Ingen dømmer……

 

Men fadder på et barn, hva er det?

Fra wikipedia:

Ved dåp i våre dager er fadderen vitne om at dåpen er foretatt, og de blir bedt om å være med å gi barnet kristen opplæring

Forskjellen på gudforelder og fadder er at den som bærer barnet blir gudforelder, og de som bevitner barnets dåp ved døpefonten er faddere.Tilsvarende for en fadder som tar av dåpslua før dåpen, de har blitt kalt «luefadder». Det er også mulig å være gudmor eller gudfar uten å være fadder for barnet.

Det å være fadder innebærer ingen sivilrettslige forpliktelser men i nyere tid er det også blitt vanlig at det kan inngås en privat avtale mellom foreldre og faddere, slik at faddere får noe ansvar, som for eksempel å skulle overta omsorgsansvar for barnet hvis foreldrene dør. Dette er en ny tankegang som har fotfeste mange steder, fra gammelt av hadde dette ingen sammenheng. Selve fadderansvaret dreier seg riktignok om barnets verdier og for å være der for barnet, både religiøs og utenom.

Når et barn skal døpes, velger foreldrene faddere. De fleste foreldre er nøye med hvem de velger. De vil gjerne ha faddere som kan bety noe positivt for barnet, som kan følge det i oppveksten og være en voksenperson som bryr seg om barnets beste. Derfor regnes det som en tillitserklæring å bli spurt om å være fadder.

 

Så Tonje Stensland skal og bør føle seg beæret , en tillits erklæring fra Toska og hans kone.

 

Om å tro…

I nettavisen klages det over at det fremdeles blir sendt andakt på tv…. På selveste statskanalen!!!
Og minner oss på at kirke og stat er skilt….. Ja….. både tv og radio går å slå av.
Hva med dem som sitter alene, vanskelig med å komme seg til kirken… så flott at dem kan høre/se andakt på radio/tv. Eller er dette også en ting som skal være forbeholdt di av oss som fremdeles kan forflytte oss når vi ønsker, vi som ikke er så avhengige av andre.

For mange prestestillinger er det vist også…… må jeg bare aller nådigst minne om at også prester har krav på å kunne følge arbeidsmiljø loven. Det er ikke lengre slik at er du prest så er du på jobb 24/7.

Og ikke minst…… prestens jobb er mer enn ei andakt på søndagene. Selv dem som ikke regner seg som kristen ønsker mange ganger å døpe barna sine i kirken. Det vet jeg! Dem sier det er en fin tradisjon, og med dåp i kirken så er det kanskje en prest (håper vi) Ved begravelse er det ofte fint å ha en prest. Det er langt fra flertallet av Norges befolkning som er ikke troende eller muslimer!  Og igjen radio og tv går å slå av, du blir ikke tvungen å høre på. Og om statskanalen drives av skattepengene “dine”……….vet du helt sikkert hvor alle “dine” skattepenger går til og er du enig i alt?   Mulig vi bare skulle flytte til Sveits alle mann!!!!

Og det kan faktisk være både interessant og avslappende å høre/se andakt en liten stund.

Og selv om kirke og stat har skilt veier så regnes vel Norge som et kristent land? Eller?

 

Hei!

God morgen!
Avgårde på jobb.
Håper du får en fin dag!

 

Ser på saken….

Ser at regjeringen skal se på ordningen med gebyr for pasienter som ikke møter til time på sykehuset. Det sliter faktisk mere på folk som sliter, og ennå mere slitsomt blir det når økonomien blir dårligere. Men det vasker vel bort i ingenting det også!!!!!

Det er en ond sirkel dette og jeg sliter med å ikke påstå at det er med vilje. Sliter du…. av en eller annen grunn så har du ikke krav på hjelp før du er helt på bunnen. Det er som om du skal bli straffet for problemene dine. Ville tro at Norge som land hadde mere bruk for at folk fungerte i hverdagen, kanskje hadde en jobb tilogmed. Men neida…….

Forstå det den som kan.

 

 

Første gang i historien!!

For første gang så langt i historien så er jeg enig med MDG, dvs nestleder i MDG Ingrid Liland. Hun ønsker max tid på stortinget, og hun foreslår 3 perioder.– Makt bør rulleres og fordeles, slår hun fast. 

Ja jeg er helt enig. Mitt inntrykk er at når noen først har kommet seg på stortinget så blir dem der……..fordi det gir bedre fordeler enn vanlig arbeidsliv. Samtidig så er stortinget ei “boble” det er ett fåtall der som har noe føling med et vanlig liv…..et vanlig arbeidsliv.

En av grunnen til at vi trenger en slik grense, er at det er lett at politikere tviholder på makt når de først får den. Da tror jeg en makstid vil kunne løse opp i den dynamikken….sier Liland 

Jeg mener det er et større demokratisk problem at velgerne ikke får mulighet til å sende mange flinke folk på Stortinget fordi folk med posisjon blir sittende og prioriterer å jobbe for gjenvalg heller enn å ta vanskelige beslutninger.

 

Og selvfølgelig så er dem ikke enige dem som sitter på stortinget, dem har jo fått det flott!

Jeg tror jo ikke at man nødvendigvis må kutte helt ut folk etter 3 perioder, men en pause på 1-2 år hadde nok vært sunt for di fleste. Det er ikke mange av politikerene som har sittet 12-15 år på stortinget som fremdeles har bakkekontakt.

Kanskje dem skulle prøve….

Det er fali det!!!

Ris kan gjøre deg syk !!!   Ja overskriften gjør alt. Selvfølgelig så kan ris som blir avkjølt feil eller for sent gjøre deg syk. All varm mat som blir avkjølt feil kan gjøre deg syk!  Du må ganske enkelt “drite” i å avkjøle mat på kjøkkenbenken. Nå trodde jeg at det var en allmenn kjent sak i 2022…….men nei !  Det er jo utrolig mange mennesker som ikke vet det. Så ukjent at det “nesten” kommer på førstesiden i dagbladet. Det er ikke farlig å ta vare på matrester, kluet her er å avkjøle dem raskt!  også ris…..Har du plass i kjøleskapet så legg restene utover , eller fordel det i mange mindre beholdere……bare til det er avkjølt så kan du evt samle dem igjen.

Ny uke..

God morgen! Mandag morgen i en helt ny uke.

Livet tusler videre og vi klamrer oss fast.  Putin skremmer med atomvåpen, og ja vi burde nok bli skremt!  Det går også rykter om at Putin blir å stenge grensene…. det er kanskje for mange av hans kanonføde som har stukket av.

Samtidig så går det også rykter om at Putin har tatt ferie…… jeg lurer på om det er helt sant? Du tar nok ikke ferie når du er midt oppi en krig…… han tenker nok ut noe ny fanskap!! Det neste blir vel at Russland og USA braker sammen i en atomkrig.

Det er veldig vanskelig å tenke positivt i disse tider……krig, strøm, lån, jobb…….Kanskje vi har hatt det for godt??

Det som irriterer meg aller mest er at det egentlig er folk med masse penger som er skyld i alt dette. Men dem som får svi…..ja det er som alltid!! ,dem som har minst.

Her hjemme så vil det ikke forbause meg om hytteeiere fikk viljen sin og får strøm støtte…..også dem med 2,3..4 hytter.

Men om ikke hytte er luksus så vil jeg her og nå kreve “støtte” for å kjøpe meg hytte. Det ville være medisin for min psykiske helse.

På en del “offentlige” instanser så virker det faktisk som om  en enkel bolig er luksus!!!!!!

Nei …penger og rikdom er det dem satser på………….jeg fatter ikke at dem ikke forstår at det er det som har fått verden dit den er i dag.

Hva tror du det er Putin vil ha??

Hva ville stortings representantene ha??

Hva vi dem som kommer i makt posisjon ha?  Selvfølgelig makt…….men ikke makt for landet og folket …….makt for MEG!!!!